Στείλετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας στο: matsolanews@yahoo.gr

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Νεκροφάνεια και το «φαινόμενο του Λαζάρου»

Νεκροφάνεια είναι η κατάσταση ανθρώπου η οποία χαρακτηρίζεται από προσωρινή παύση ή επιβράδυνση των βιολογικών λειτουργειών του ώστε να δίνει την εντύπωση ότι είναι νεκρός. Είναι πράγματι πιθανό κάποιες παθολογίες ή βίαιες αιτίες να οδηγήσουν σε τέτοια κατάσταση.
Τα παλαιότερα χρόνια μάλιστα, όπου η ιατρική δεν είχε αναπτυχθεί και που η πιστοποίηση του θανάτου δεν ακολουθούσε πάντα τους κανόνες της επιστήμης, είναι πιθανό και στην πατρίδα μας άνθρωποι που βρίσκονταν σε κατάσταση νεκροφάνειας να είχαν ταφεί. Αυτό ήταν δυνατόν να συνέβαινε είτε γιατί δεν υπήρχε πάντα η φυσική παρουσία ιατρού κατά την εξέταση του θανόντα, είτε γιατί τα μέσα που χρησιμοποιούταν ήταν κυρίως εμπειρικά (ακρόαση, ψηλάφηση) και όχι εξέταση με ηλεκτροκαρδιογράφημα. Εντούτοις επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά δεν φαίνεται να υπάρχουν στην ελληνική ιατρική βιβλιογραφία και οι όποιες αναφορές περιορίζονται σε ιστορίες και αφηγήσεις.

Μυρίζουμε και με το δέρμα!

Και το δέρμα μας συμμετέχει στη διαδικασία της όσφρησης, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ, με επικεφαλής τον δρ. Χανς Χατ.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που έφεραν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της έρευνας το ανθρώπινο δέρμα είναι γεμάτο κυτταρικούς υποδοχείς (αισθητήρες) της όσφρησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μυρίζουμε μόνο με την μύτη μας.