Στείλετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας στο: matsolanews@yahoo.gr

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία - Και όμως υπήρχε!


Οι πόρτες των ναών άνοιγαν αυτόματα μετά την ολοκλήρωση της θυσίας. Ρομπότ-υπηρέτριες σέρβιραν κρασί στους καλεσμένους και ο κινηματογράφος του Φίλωνα «έπαιζε» περιπετειώδεις μύθους.
ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ ΤΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ: Ενα εξαιρετικό αστρονομικό όργανο που απεικονίζει την ουράνια σφαίρα. Μετρούσε το γεωγραφικό μήκος και πλάτος των άστρων από οποιοδήποτε μέρος της γης και την απόσταση ήλιου-σελήνης

Η τέλεια σεισμική μόνωση του Παρθενώνα!

Τα τελευταία χρόνια είναι χρόνια κατακλυσμιαίων καταστροφών. Κύρια πηγή τους… ο Εγκέλαδος. Χώρες όπως η Αϊτή, είδαν πόλεις τους να ισοπεδώνονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Χιλιάδες οι ανθρώπινες απώλειες, ανυπολόγιστο το ύψος των καταστροφών. Μεγάλα πλήγματα δέχθηκαν επίσης η Χιλή, η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Κίνα, και το Μεξικό.
Η δομική τεχνολογία -ως επιστήμη- ανέκαθεν αναζητούσε την απάντηση στο θέμα της τέλειας σεισμικής μόνωσης και ασφάλειας των κτιρίων. Πολλές έρευνες διενεργήθηκαν κι ακόμη

Το μυστικό της εξαιρετικής ακουστικής των αρχαίων θεάτρων


Η ηχητική των αρχαίων θεάτρων που θαυμάζουμε σήμερα εξασφαλιζόταν με τα αντηχούντα αγγεία που βρίσκονταν κάτω από τα σκαλιά του κοίλου και τα σκηνικά άλλαζαν σχεδόν αυτόματα, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου.
Η τεχνολογία του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου, και ιδιαιτέρως το Θέατρο του Δίου, έχει απασχολήσει τον αρχιτέκτονα, καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Καραδέδο. Ο ίδιος μας είπε ότι «τα αντηχούντα αγγεία τοποθετούνταν σύμφωνα με έναν μαθηματικό υπολογισμό σε κόγχες κάτω από τα σκαλιά του κοίλου, διηρημένα σε αγγεία τέταρτης, πέμπτης, όγδοης και διπλής όγδοης, σύμφωνα με τις αντηχήσεις τους στις διάφορες νότες. Όταν η φωνή των ηθοποιών, περιβάλλοντας τα αγγεία, που είναι στον ίδιο τόνο με αυτήν, προκαλεί την αντήχηση τους, γίνεται πιο δυνατή, πιο καθαρή και πιο μεγαλεπήβολη».

Mέρη που δεν θα θέλατε να επισκεφτείτε


Απόκοσμες και επικίνδυνες τοποθεσίες και… όπου φύγει φύγει!

Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος από ειδυλλιακά τοπία και τουριστικές ατραξιόν που όλοι μας θα θέλαμε να δούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα με την εκπληκτική τους ομορφιά ή τις ιδιαίτερες πολιτισμικές τους πινελιές.
Δεν θα μιλήσουμε ωστόσο γι’ αυτά, αλλά για τα ακριβώς αντίθετα! Για τα μέρη δηλαδή που μοιάζει να τα ξέχασε η φύση και για τους τόπους τους μακρινούς που περιβάλλονται από πέπλο μυστηρίου, αποτροπιασμού ή απλής «ιδιαιτερότητας».
Αναμφίβολα πάντως, δεν έχει λόγο κάποιος να επισκεφτεί αυτές τις γωνιές του πλανήτη, εκτός κι αν έχει ειδικά ενδιαφέροντα ή περίεργη αίσθηση του γούστου…

Ταξιδιάρα επιστήμη: Έξι προορισμοί για να μάθετε





Ακόμα και αν δεν είχατε πότε πιάσει την βάση στα Μαθηματικά ή την Φυσική, ακόμα και αν δεν μάθατε ποτέ τον θεμελιώδη Νόμο της Αδράνειας του Newton ή τον Νόμο της Σχετικότητας του Einstein. Ακόμα και αν δεν έχετε ιδέα τι είναι το Big Bang και δεν καταλαβαίνετε προς τι τόσος χαμός για το Σωματίδιο του Higgs. Ακόμα και τότε, δεν γίνεται να μην σας συγκινήσει η θέα του μεγάλου επιταχυντή του CERN, η εικόνα του σπιτιού του Einstein ή η μηλιά έξω από το δωμάτιο του Newton στο Trinity College. Από την Γενεύη μέχρι το Μόναχο και από την Βέρνη μέχρι την Σερβία, ανακαλύπτουμε δέκα σημεία στον Ευρωπαϊκό χάρτη με έντονα επιστημονικό (και τουριστικό) ενδιαφέρον.

Ξέρατε πόσες ξένες λέξεις έχουν ρίζα ελληνική;


omiriki_glossa_261299203.jpg

Ξέρατε πόσες ξένες λέξεις έχουν ρίζα ελληνική; Η Ομηρική (Ελληνική) Γλώσσα, αποτελεί τη βάση επάνω στην οποία στηρίχτηκαν πλήθος σύγχρονων γλωσσών.
Ακόμα κι αν δεν υπήρχε καμία άλλη αναφορά ακόμα κι αν δεν είχε διασωθεί κανένα προκατακλυσμιαίο μνημείο, θα αρκούσε η Ελληνική Γλώσσα ως απόδειξη της ύπαρξης στο παρελθόν, μίας εποχής μεγάλου πολιτισμού.

Συγκινεί η ιστορία της μοναδικής μαθήτριας του Δημοτικού Σχολείου Γαύδου


Η 7χρονη Ιωάννα απολαμβάνει ένα σπάνιο προνόμιο – μειονέκτημα: είναι η μοναδική μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Γαύδου γεγονός που σημαίνει ότι έχει ένα σχολείο και μια δασκάλα αποκλειστικά για την ίδια. Όλα μοιάζουν ιδανικά, εκτός από ένα: το διάλειμμα.

Συγκινεί η ιστορία της μοναδικής μαθήτριας του Δημοτικού Σχολείου Γαύδου
Καθώς είναι η μοναδική μαθήτρια δεν έχει συμμαθητές για να παίξει μαζί τους ούτε και για να μοιραστεί μαζί τους όλα αυτά που μαθαίνει στο σχολείο – φροντιστήριο.

Έτσι, η δασκάλα της θέλοντας να της δείξει πως λειτουργεί ένα… κανονικό σχολείο, αποφάσισε να επικοινωνήσει διαδικτυακά με ένα σχολείο της Κύπρου. Μάλιστα, όπως αναφέρει το cretalive.gr, η κα Κυριακή Τριανταφυλλίδου, σε