Στείλετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας στο: matsolanews@yahoo.gr

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Άννα Βαγενά: Φτάσαμε ως εδώ, κυρίως από έλλειψη Παιδείας

Άννα Βαγενά: Φτάσαμε ως εδώ, κυρίως από έλλειψη Παιδείας

tvxs.gr/node/112658
Φτάσαμε ως εδώ, κυρίως από έλλειψη Παιδείας, γιατί κανείς δεν φρόντισε ουσιαστικά για την Παιδεία αυτού του τόπου. Και όποιος λαός δεν έχει Παιδεία, δεν έχει πόδια, δεν πατάει στα πόδια του…" H σκηνοθέτις και ηθοποιός, Άννα Βαγενά, απαντά στην Κρυσταλία Πατούλη, με βάση το ερώτημα «Ποιές αιτίες μας έφεραν ως εδώ, και κυρίως τί πρέπει να κάνουμε;», συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο του tvxs.gr.
"... Παιδεία, είναι να γνωρίζουμε την ιστορία μας, ό,τι καλό και ό,τι κακό έχει συμβεί στην Ελλάδα, και έχουν καταφέρει οι πολίτες της.
Αλλά, Παιδεία είναι, και να αγαπάμε και να φροντίζουμε την πατρίδα μας, να νοιαζόμαστε για όλα. Για το περιβάλλον, για τις θάλασσές μας,  να μην καταστρέψουμε άλλο αυτή τη χώρα. Να μη θέλουμε να χτίσουμε και το τελευταίο τετραγωνικό που έμεινε άχτιστο στις ακρογιαλιές και τα νησιά μας.
Ακόμα, Παιδεία, είναι να γνωρίζουμε ουσιαστικά τους θησαυρούς της λογοτεχνίας και της ποίησής μας, γιατί εκεί μέσα είναι καταγεγραμμένοι οι πόθοι και οι καημοί του τόπου μας.
Παιδεία είναι ακόμα και να μην πετάμε τα σκουπίδια μας στους δρόμους, αλλά και να φροντίζουμε τους ηλικιωμένους και τα παιδιά...
Η μία σημαντική αιτία, λοιπόν, ήταν η έλλειψη Παιδείας.
Μια άλλη σημαντική αιτία, ήταν το σχέδιο – η στρατηγική του μεγάλου Κεφαλαίου –γιατί τίποτε δεν έγινε τυχαία. Όλα ήταν προσχεδιασμένα.
Με το πλαστικό χρήμα, το ψεύτικο χρήμα που έδωσαν στον λαό επί χρόνια, όπως έδιναν στους Ινδιάνους οι Αμερικάνοι τα καθρεφτάκια, τις χάντρες και το ουίσκι, με αντάλλαγμα τον δικό τους πλούτο, τον χρυσό και τη γή τους.
Έτσι εξαπάτησαν από την μεταπολίτευση και μετά τον ελληνικό λαό, που δεν είχε –όπως είπα παραπάνω- την απαραίτητη παιδεία για να αντισταθεί, από τη μια, και από την άλλη ήταν ένας φτωχός λαός, ταλαιπωρημένος, που είχε βγει από πολέμους, από εμφύλιους, από χούντα, και ήθελε να ζήσει καλύτερα, αλλά και το δικαιούτο να ζήσει καλύτερα.
Συγχρόνως, από τη μεταπολίτευση και μετά, που έρεε άφθονο το χρήμα, κάποιοι πλούτισαν παράνομα. Όχι μόνο κάποιοι πολιτικοί, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, που έχει αυτή τη στιγμή τις καταθέσεις του στο εξωτερικό, και εταιρείες οφσόρ, όλοι εκείνοι οι… παρατρεχάμενοι που στήριζαν τις κυβερνήσεις που τους επέτρεπαν να θησαυρίζουν στις πλάτες του κράτους και του ελληνικού λαού.
Σήμερα ζητάνε πίσω τα λεφτά τους, σε αντάλλαγμα να ξεπουληθεί όλη η χώρα και να πληρώσει ο ίδιος ο λαός...
Υπάρχει ένα ποίημα που εκφράζει αυτή την κατάσταση:
Το έθνος να λυπάστε αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε.
Ψωμί αν τρώει αλλά όχι απ' τη σοδειά του.
Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του.
Το έθνος να λυπάστε που δεν υψώνει τη φωνή παρά μονάχα στη πομπή της κηδείας.
Που δεν συμφιλιώνεται παρά μονάχα μες τα ερείπιά του.
Που δεν επαναστατεί παρά μονάχα σαν βρεθεί ο λαιμός του ανάμεσα στο σπαθί και την πέτρα.
Το έθνος να λυπάστε που έχει αλεπού για πολιτικό, απατεώνα για φιλόσοφο, μπαλώματα και απομιμήσεις είναι η τέχνη του.
Το έθνος να λυπάστε που έχει σοφούς από χρόνια βουβαμένους. "Kαλίλ Γκιμπράν, "ο Κήπος του Προφήτη" - 1923
Τώρα, τι πρέπει να γίνει;
Κατ’ αρχάς πρέπει να αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε αυτό που μας έχει επιβληθεί, δηλαδή, στο ότι είμαστε καταδικασμένοι να πληρώνουμε ένα χρέος με διπλούς και τριπλούς και πενταπλούς τόκους. Γιατί αυτό γίνεται τώρα, εκεί πάνε όλες αυτές οι δεσμευμένες δόσεις που μας δίνουν.
Ένα χρέος που το δημιούργησαν κυρίως εκείνοι που τώρα όχι μόνο δεν δίνουν, αλλά ζητάνε από το λαό να πληρώσει.
Και βέβαια, να αντισταθούμε, στο ξεπούλημα της χώρας μας. Τα νησιά, την αγροτική μας γη.
Συγχρόνως, πρέπει να γίνει ένα κίνημα, ώστε να απαιτήσουμε να πληρώσουν όχι μόνο όσοι πολιτικοί έχουν την ευθύνη γι’ αυτό το χρέος, αλλά και όλοι εκείνοι που έκλεψαν και πλούτισαν παράνομα, σε όλο αυτό το διάστημα.
Πρέπει να γίνει έλεγχος, ώστε να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα στον ελληνικό λαό, να δημευτούν περιουσίες και να τιμωρηθούν όσοι πρόδωσαν αυτό το λαό.
Γιατί αυτό πιστεύω, και το λέω ξεκάθαρα: Είναι προδότες, και πρέπει να δικασθούν επί εσχάτη προδοσία και να πληρώσουν, όπως πλήρωσαν και οι υπεύθυνοι της Χούντας, που κάποιοι από αυτούς πέθαναν μέσα στη φυλακή.
Τέλος, να αξιοποιήσουμε τον ελληνικό πλούτο μας, τον πολιτισμό μας, την γη μας, τις δυνάμεις μας, και να μην ξεπουλήσουμε την πατρίδα μας. Γιατί σήμερα, θα τρελαθούμε με αυτά που ακούμε, π.χ. ότι μέχρι και αρχαιολογικούς χώρους έχουν βάλει στο μάτι…
Κρ.Π.: Εσείς πώς αντιστέκεστε μέσα από τη δουλειά σας στο θέατρο Μεταξουργείο;

Ανν. Β.: Ανεβάσαμε, γι αυτόν ακριβώς το λόγο την επιθεώρηση «Όσα παίρνει ο άνεργος», η οποία αναφέρεται σε όλα αυτά που σας είπα, αλλά με χιουμοριστικό τρόπο.
Επίσης στις 7 Δεκεμβρίου είναι η πρεμιέρα της παράστασης «Η Άλωση της Κωσταντίας» του Γιάννη Μακριδάκη, μία κωμωδία που διασκεύασε ο Χρήστος Βαλαβανίδης και παίζουμε μαζί με την Ελένη Γερασιμίδου και το Βασίλη Παλαιολόγο, η οποία αναφέρεται σε ένα άλλο σοβαρό θέμα, τον εθνικισμό και την εχθρική στάση στον άλλον, τον διαφορετικό, ένα θέμα που στις μέρες μας έχει μεγάλη σημασία να προσεγγίσουμε.
Ακόμη έχουμε ανεβάσει το αθάνατο κωμειδύλλιο του Δημήτρη Κορομηλά «Η τύχη της Μαρούλας», σε μία παράσταση για μικρούς και μεγάλους που παίζεται κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι και την παράσταση “Θα σου πω μια ιστορία”, βασισμένη σε διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου, που παίζεται κάθε Τρίτη στις 9 το βράδυ.-"

Σήκωσαν Αλβανική σημαία στην Ακρόπολη!

Σήκωσαν Αλβανική σημαία στην Ακρόπολη!

Για πόσο ακόμη θα ανεχόμαστε αυτές τις προκλήσεις χωρίς να μιλάμε;

                       
Σήκωσαν Αλβανική σημαία στην Ακρόπολη!
Συνεχίζουν να προκαλούν οι Αλβανοί εθνικιστές που δεν διστάζουν να σηκώσουν την Αλβανική σημαία ακόμα και στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης. 
Μετά τις αποκαλύψεις για σχέδιο ίδρυσης Αλβανικού κόμματος στην Ελλάδα με επικεφαλής τον (βαφτισιμιό του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου) Οδυσσέα Τσενάι οι Αλβανοί προχωρούν ακόμα ένα βήμα, υψώνοντας την κόκκινη σημαία της Αλβανίας με φόντο τον Παρθενώνα.
Η φωτογραφία εντοπίστηκε σε σελίδα αλβανικής νεολαίας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στο facebook. 
Υπενθυμίζεται ότι όταν πριν λίγο καιρό, Έλληνες πολίτες επιχείρησαν να σηκώσουν τη γαλανόλευκη πάνω στην Ακρόπολη, οι φύλακες δημιούργησαν θέμα απαγορεύοντάς τους να ανοίξουν οποιαδήποτε σημαία στο βράχο της Ακρόπολης.
Αλήθεια γιατί δεν αντέδρασε κάποιος φύλακας βλέποντας τους Αλβανούς να σηκώνουν τη σημαία τους;
«Μεγάλη Αλβανία» έως την Πρέβεζα, φώναζαν εκατοντάδες Αλβανοί μετανάστες στην Αθήνα, όταν γιόρταζαν την... επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ανεξαρτησία της πατρίδας τους.
Και αυτά τα συνθήματα δεν ακούγονταν στο κέντρο των Τιράνων, αλλά στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στα Πατήσια, στην καρδιά της Αθήνας.
Συνεργάτης του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Έντι Ράμα, υποσχέθηκε μάλιστα δημόσια, πως εφόσον το κόμμα του κερδίσει τις επόμενες εκλογές, θα χρηματοδοτήσει τη λειτουργία αλβανικών σχολείων στην Ελλάδα και τηλεοπτικού σταθμού για τους Αλβανούς!
Οι Αλβανοί προκαλούν, οι Σκοπιανοί ονειρεύονται τη χώρα τους μέχρι τον Όλυμπο, οι Τούρκοι το Αιγαίο δικό τους. Για πόσο ακόμη θα ανεχόμαστε αυτές τις προκλήσεις χωρίς να μιλάμε;

Ο Αλβανός βαφτισιμιός του Τριανταφυλλόπουλου και τα αλβανικά σχέδια

Ο Αλβανός βαφτισιμιός του Τριανταφυλλόπουλου και τα αλβανικά σχέδια

Οι Αλβανοί ετοιμάζουν κόμμα για να μπουν στην ελληνική Βουλή, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Τσενάι!

Ο Αλβανός βαφτισιμιός του Τριανταφυλλόπουλου και τα αλβανικά σχέδια

Ανέκαθεν η Αλβανία είχε επεκτατικές βλέψεις για την Ελλάδα. Φαίνεται, όμως, ότι αυτές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τώρα που η πατρίδα μας ταλανίζεται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Πρωταγωνιστής στις σκέψεις των Αλβανών εθνικιστών είναι, πλέον, ένας παλιός μας γνώριμος. Θυμάστε τον Οδυσσέα Τσενάι; Τον μικρό Αλβανό που είχε απασχολήσει όλη την ελληνική επικαιρότητα πριν 9 χρόνια, όταν κάποιοι προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι έπρεπε να κρατήσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ένας άνθρωπος που δεν ήταν Ελλήνας; Οταν είχαν μπει λυτοί και δεμένοι να μας πείσουν ότι, αφού σπουδάζει σε ελληνικό σχολείο, αφού λέει και δυο-τρία λόγια (που, όπως πλέον αποδεικνύεται, κάποιοι τον δασκάλεψαν να τα πει) τα οποία χαϊδεύουν τ’ αυτιά μας, πρέπει να κρατήσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση!
Αραγε, τι έχουν να πουν όλοι αυτοί τώρα, που η εθνικιστική αλβανική τάση, η οποία διογκώνεται ταχύτατα τον τελευταίο καιρό εντός της ελληνικής επικράτειας, αναλαμβάνει μια κατάπτυστη πρωτοβουλία, την οποία ενσαρκώνει ο ίδιος ο Τσενάι; Πληροφορίες από κύκλους μεταναστών στην Αθήνα επιβεβαιώνουν πως οι Αλβανοί θέλουν να ιδρύσουν αλβανικό κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο δεν θα είναι απλά "Κόμμα Αλβανοφώνων" αλλά μια πολιτική κίνηση που θα συσπειρώνει όλους τους μετανάστες, νόμιμους και μη –καθώς η αλβανική είναι η μεγαλύτερη κοινότητα μεταναστών στη χώρα μας. Και ποιος προορίζεται για την θέση του προέδρου του κόμματος; Ο... σημαιοφόρος Οδυσσέας Τσενάι!
Αν, όντως, ο άνθρωπος αυτός είχε «ψυχή ελληνική» -όπως προσπαθούσαν τότε να μας πείσουν- τι δουλειά έχει τώρα και εμφανίζεται μπροστάρης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, η οποία ευθέως πλήττει την εθνική μας κυριαρχία; Τι δουλειά έχουν οι Αλβανοί να κάνουν κόμμα στην Ελλάδα; Δεν τους φτάνουν οι σύλλογοί τους; Ο μοναδικός στόχος που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση είναι να προωθήσει τις επεκτατικές βλέψεις της Αλβανίας κατά των ελληνικών συμφερόντων. Αυτούς ακριβώς βοηθούν όσοι υπερασπίζονται πρωτοβουλίες όπως η παροχή δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες, οι οποίοι μάλιστα έχουν έρθει... χτες στην πατρίδα μας.
Τι έχουν, λοιπόν, να πουν εκείνοι που έσπευσαν να μας παρουσιάσουν τον Τσενάι ως το θύμα του δήθεν ελληνικού ρατσισμού και της ξενοφοβίας; Τι έχει να πει ο -λαλίστατος όποτε τον βολεύει- πάλαι ποτέ γνωστός δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος που έσπευσε να γίνει και νονός του Τσενάι; Πώς αισθάνεται, άραγε, τώρα που ο βαφτισιμιός του εξυφαίνει τα αλβανικά σχέδια κατά της Ελλάδας; Αραγε, ντρέπεται ο... Ταρζάν; Πάντως, ένα συγγνώμη δεν είχε την τσίπα να πει...
Τα ίδια ισχύουν, βέβαια, και για τον Γ. Παπανδρέου και τον Θ. Πάγκαλο. Τους πολιτικούς  που ανέλαβαν αμέσως την υπεράσπισή του Τσενάι, με τον Πάγκαλο να ζητά και να πετυχαίνει να του δοθεί άμεσα –εντός 24 ωρών!- η ελληνική υπηκοότητα. Αυτοί ήταν που ανέλαβαν και να σπουδάσουν τον Οδυσσέα Τσενάι, στέλοντάς τον με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής! Σήμερα, ο Οδυσσέας Τσενάι σπουδάζει –τι άλλο;- Πολιτικές Επιστήμες στη Βοστώνη και προετοιμάζεται για την δυναμική επιστροφή του... Θα βγει και θα το παίζει πολιτικός ηγέτης των Αλβανών στην Ελλάδα, σπουδαγμένος με τα δικά μας λεφτά! Θα λειτουργεί ως Δούρειος Ιππος στα εθνικά μας θέματα, χάρη στους Τριανταφυλλόπουλο, Παπανδρέου, Πάγκαλο!
Σήμερα, αυτοί που τα προκάλεσαν είναι στα σπίτια τους, γιατί εκεί τους έστειλε ο ελληνικός λαός. Ολοι εμείς, όμως, λουζόμαστε τις συνέπειες της επιπόλαιης πολιτικής τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, όλο το τελευταίο διάστημα ο Τσενάι γυρνάει αριστερά-δεξιά στην Αλβανία και δηλώνει ότι αυτά που είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή (το 2003, όταν η υπόθεση απασχολούσε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ) πως «αισθάνεται Έλληνας» ποτέ δεν τα πίστευε, αλλά τον είχαν βάλει να τα πει!
Στο ερώτημα «γιατί τώρα;», γιατί επέλεξαν αυτή τη στιγμή να προωθήσουν τη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανοφώνων -όπως, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, θα ονομαστεί- η απάντηση είναι απλή. Εδώ και χρόνια υπάρχουν σκέψεις για μια τέτοια κίνηση, αλλά τώρα, με τα ελληνικά κόμματα κατακερματισμένα και τις ευκαιρίες για είσοδο στην Βουλή περισσότερες από ποτέ, οι Αλβανοί έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι μπορούν να πιάσουν το 3% και να εκλέξουν βουλευτές. Ειδικά αν έχουν για επικεφαλής ένα πρόσωπο σαν τον Τσενάι, που έχει διδαχθεί τα «κόλπα» από το νονό του Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και που έχει «λάβει το χρίσμα» (και την ελληνική υπηκοότητα, για να μην ξεχνιόμαστε!) έτσι κι αλλιώς εδώ και μια δεκαετία, από Έλληνες πολιτικούς σαν τον ΓΑΠ, το Πάγκαλο και την επιπόλαιη παρέα τους.
Μάλιστα, μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για τις ηγετικές θέσεις του κόμματος των Αλβανών -στο πλάι του Τσενάι- είναι και αυτό του Ταχίρ Μήτσι. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλβανών Μεταναστών, είναι γνωστός για τις κατά καιρούς εμπρηστικές του δηλώσεις εις βάρος των Ελλήνων, με πιο διαβόητη απ’ όλες το «οι Αλβανοί στην Ελλάδα είναι σκλάβοι».
Να τους χαίρεστε!

Το βασίλειο της αυθαιρεσίας

Το βασίλειο της αυθαιρεσίας

Μία ολόκληρη παράνομη πόλη στα παράλια της Ηλείας!

Web only
19/11/2012  12:23
134
 




«Θέλετε να μάθετε για ποιον λόγο ο Τόμσεν είναι τόσο επιθετικός και ανυποχώρητος με την Ελλάδα; Πηγαίνετε στην Σπιάτζα και στο Επιτάλειο Ηλείας». Με αυτή τη φράση υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) που διαπραγματεύεται με την τρόικα εξήγησε την τόσο σκληρή και αδιαπραγμάτευτη στάση του Δανού εκπροσώπου του ΔΝΤ.

Πρόκειται για την άγνωστη ιστορία μιας ολόκληρης πόλης αυθαιρέτων, σε μια περιοχή την οποία οικειοποιήθηκαν καταπατητές και που σήμερα φτάνει να αριθμεί περισσότερες από 9.000 καταπατήσεις, σε συνολική έκταση 20.000 στρεμμάτων στον παραλιακό δρόμο Ζαχάρως - Κατάκολου. Στο φιλέτο δηλαδή του Νομού Ηλείας, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να αξιοποιήσει μέσω ιδιωτικοποίησης και ουσιαστικά δεν μπορεί.

Πώς, όμως, εμπλέκεται ο κ. Πολ Τόμσεν με μια περιοχή της Πελοποννήσου και γιατί έφτασε να ψέγει ο Βορειοευρωπαίος γραφειοκράτης όχι πλέον την πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας αλλά τους ίδιους τους Ελληνες πολίτες, τους οποίους χαρακτηρίζει συλλήβδην «διεφθαρμένους»;



Εφτασε στα όριά του

Η εμπλοκή του κ. Τόμσεν με την περιοχή ξεκίνησε πριν από περίπου εννέα μήνες. Οχι, φυσικά, πως ο Δανός οικονομολόγος ήταν τότε πιο ελαστικός, ωστόσο όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις αναφέρονται σε κάποια παράθυρα διαλλακτικότητας που άφηνε ανοικτά. Με τη δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ ο τεχνοκράτης ζήτησε πληροφορίες για τους τρόπους τουριστικής αξιοποίησης φιλέτων της χώρας μας. Μετά το «αυτονόητο» Ελληνικό, ενημερώθηκε και για τις περιπτώσεις των Αφάντου στη Ρόδο, της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, για ορισμένες περιοχές της Χαλκιδικής και τέλος για τη συγκεκριμένη παραλιακή περιοχή της Ηλείας. Και τότε ήταν που έμεινε κυριολεκτικά άγαλμα όταν πληροφορήθηκε τους λόγους εμπλοκής της αξιοποίησης μιας περιοχής 18 χλμ. στον Βώλακα Ηλείας.

Για να ακριβολογούμε, έμαθε την ιστορία για την παράνομη πόλη των 9.000 αυθαιρέτων που οι κάτοικοι της περιοχής έστησαν μέσα σε διάστημα 25 και πλέον χρόνων συστηματικά και υπό το καθεστώς ανοχής των τοπικών πολιτικών, αστυνομικών και πολεοδομικών αρχών. Ψάχνοντας ακόμα περισσότερο την υπόθεση, ο κ. Τόμσεν κατανόησε πως σε αυτή δεν εμπλέκεται μόνο ένα πολιτικό κόμμα ή κάποιοι συγκεκριμένοι βουλευτές ή υπουργοί από όσες κυβερνήσεις είχαν την εξουσία τα τελευταία χρόνια, αλλά το σύνολο των κομμάτων που δεν θέλησαν να τα βάλουν με τους καταπατητές-πελάτες-ψηφοφόρους τους της περιοχής. Κι αυτό διότι οι 9.000 καταπατητές κυριολεκτικά βγάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα στον Νομό Ηλείας.




Αντί Ριβιέρα, γυφτομαχαλάς

Μια επίσκεψη στην περιοχή πείθει και τον πιο δύσπιστο: λυόμενα και παράγκες, κατασκευές πολυτελείας, πλινθόκτιστα σπίτια αλλά και απλά τροχόσπιτα συνθέτουν ένα σκηνικό μεταμοντέρνας φαβέλας αλά ελληνικά. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που μας μεταφέρουν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που βρέθηκαν εκεί για αυτοψία. Πιο συγκεκριμένα, ένας καταπατητής ξέμεινε από λεφτά, με αποτέλεσμα να αφήσει την οικοδομή του στα μπετά. Επιστρέφοντας όμως μετά τον χειμώνα στην περιοχή για να συνεχίσει τις εργασίες, βρέθηκε μπροστά στο εξής παράδοξο αλλά και αστείο ταυτόχρονα γεγονός: το ακίνητό του είχε έναν επιπλέον όροφο και εντός αυτού μάλιστα ζούσε οικογένεια Αθιγγάνων η οποία είχε οικειοποιηθεί τα μπετά κι έτσι έχτισε τη δική του οικοδομή στη λογική του «ο κλέψας του κλέψαντος» ή για την ακρίβεια ο αυθαιρετήσας του αυθαιρετήσαντος.

Η οργή του κ. Τόμσεν μόλις πληροφορήθηκε το τι έχει συμβεί στην περιοχή ήταν τόσο μεγάλη ώστε ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα παρέμβασης του κράτους. Κάπως έτσι κλιμάκιο του ΤΑΙΠΕΔ επισκέφθηκε το καλοκαίρι την Ηλεία, για να πραγματοποιήσει αυτοψία και να δει πώς θα υπάρξει εκκαθάριση της συγκεκριμένης περιοχής ώστε αυτή να περιέλθει επί της ουσίας στο Δημόσιο και τελικά να καταστεί αξιοποιήσιμη. Οι άνθρωποι του Ταμείου βρέθηκαν μπροστά σε μια πλήρως δομημένη περιοχή-πόλη και κυριολεκτικά σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Για την ακρίβεια, ο αιγιαλός της περιοχής αυτή τη στιγμή θεωρείται ο πιο πυκνά δομημένος σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρίσκεται μπροστά σε δύο ενδεχόμενα: είτε να επιβάλει διά της βίας την έξωση των παρανομούντων καταπατητών με ανυπολόγιστες συνέπειες, είτε να ανεχθεί την παρανομία και απλά να παρατήσει αυτό το φιλέτο γης στην τύχη του, δίχως να περιέλθουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Μια τρίτη λύση που συζητείται πολύ και την οποία έχουν ρίξει στο τραπέζι κυρίως οι τοπικοί παράγοντες της περιοχής είναι η αγορά των καταπατημένων οικοπέδων από τους καταπατητές και η μετέπειτα αξιοποίησή της! Δηλαδή το Δημόσιο θα πληρώσει αυτούς που με το «έτσι θέλω» αυθαιρέτησαν για να πάρει πίσω αυτό που δικαιωματικά του ανήκει. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως ελεύθερα χαρακτηρίστηκαν από τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ μόλις 300 επί συνόλου 1.850 στρεμμάτων αιγιαλού. Ωστόσο και αυτές οι περιοχές δεν είναι οι πλέον αξιοποιήσιμες, καθώς δεν έχουν την πλέον ευνοϊκή πρόσβαση στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα, σε έλεγχο επί των δημοσίων ακινήτων που υπάρχουν στην περιοχή, η κατάσταση που βρήκαν οι άνθρωποι του ΤΑΙΠΕΔ ήταν εξόχως χιουμοριστική. Κι αυτό διότι για ακίνητα που φέρονταν να ανήκουν στον Δήμο Πύργου δεν βρέθηκαν τα ακριβή τους όρια και δεν είχε καθοριστεί καν η ακριβής θέση τους! Μάλιστα ο δήμος δεν ήταν καν σε θέση, βάσει τίτλων που δόθηκαν, να δικαιολογήσει εάν αυτά τα ακίνητα ανήκουν τελικά στο Δημόσιο ή όχι. Τέτοιο είναι το μπάχαλο ώστε στους ελέγχους του το ΤΑΙΠΕΔ έφτασε στο συμπέρασμα πως από τα συνολικά 20.000 στρέμματα της μεγάλης αυτής περιοχής, ζήτημα είναι αν θα μπορέσει να αξιοποιήσει 2.000 στρέμματα, καθώς όλα τα υπόλοιπα είναι καταπατημένα. «Πρόκειται για μια περιοχή που ενώ κανονικά θα μπορούσε να είναι η ελληνική Ριβιέρα της Δυτικής Ελλάδας και να βοηθήσει στην οικονομική και τουριστική ανάκαμψη μιας περιοχής ρημαγμένης από τις πυρκαγιές, έχει καταντήσει να είναι ένας τσαντιρομαχαλάς», μας είπε εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ.




Η επίσκεψη των βουλευτών

Το τραγικότερο, όμως, όλων είναι η κατάληξη αυτής της απίθανης και απολύτου ελληνικής εμπνεύσεως ιστορία αυθαιρεσίας: πριν από περίπου ενάμιση μήνα, το ΤΑΙΠΕΔ κάλεσε στα κεντρικά του γραφεία όλους τους βουλευτές του Νομού Ηλείας για να τους εκθέσει την κατάσταση και να ζητήσει τη βοήθειά τους. Το αποτέλεσμα ήταν σύσσωμη η αντιπροσωπία, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή άλλου τύπου πολιτικές διαφορές, να απαιτήσει από το Ταμείο να μην προχωρήσει στην αξιοποίηση της περιοχής και να μη βάλει χέρι στα αυθαίρετα. Βουλευτής της συμπολίτευσης μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά: «Εάν κάνετε κάτι τέτοιο θα μας βρείτε απέναντί σας». Οταν ερωτήθηκε ο βουλευτής πώς είναι δυνατόν να στηρίζει με τη στάση του την παρανομία, η απάντηση ήταν αποστομωτική: «Εκτός του ότι εκεί μένουν ψηφοφόροι όλων μας, τη ζωή μου εγώ τη θέλω».

Ιδού τα προκλητικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής

Ιδού τα προκλητικά προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής


Προκαλούν τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία τα προνόμια των υπάλληλων της Βουλής.  Οι εργαζόμενοι στο ελληνικό κοινοβούλιο που απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την χθεσινή συνεδρίαση της ης Βουλής όταν ο Γ. Στουρνάρας τους ανακοίνωσε ότι θα έχουν ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δημοσίου, απολαμβάνουν δεκάδες προνόμια, την ώρα που χιλιάδες άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν το μισθό τους να συρρικνώνεται δραματικά. 
Μπορεί όντως να έχουν δεχτεί και εκείνοι σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους, όμως λόγω της αυτοτέλειας συνεχίζουν να είναι ευνοημένοι μισθολογικά.
Την ώρα που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, η κυβέρνηση συνεχίζει (γιατί άραγε;) να αντιμετωπίζει τους υπαλλήλους της Βουλής σαν κάτι ιδιαίτερο.
Μπορεί να δουλεύουν περίεργες ώρες και χωρίς ωράριο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάτι το ξεχωριστό.
Τα προκλητικά προνόμια και οι παχυλοί μισθοί
1. Οι υπάλληλοι έπαιρναν 16 παχυλούς μισθούς που έφθαναν τουλάχιστον τα 3.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Επαιρναν δηλαδή και 13ο, 14ο, 15ο και 16ο μισθό!
2. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011, ο 15ος και 16ος μισθός κόστιζε στο κράτος 16,9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Τώρα ο 15ος και 16ος μισθός έχουν κοπεί και στον προϋπολογισμό του 2012 αυτοί οι μισθοί κοστίζουν 5,1 εκατομμύρια ευρώ.
3. Μπορεί ο 15ος και 16ος μισθός να έχουν κοπεί, αλλά επέστρεψαν αμέσως από το παράθυρο. Έστω και με μειωμένα ποσά, οι δύο αυτοί μισθοί επέστρεψαν ως «κίνητρο επίτευξης στόχων στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου». Αυτό το ποσό αποφασίζεται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Βουλής.
4. Εάν ένας υπάλληλος συνταξιοδοτηθεί με 30 χρόνια εργασίας στη Βουλή, τότε θα λάβει ως εφάπαξ περίπου 60 μισθούς.
5. Κατά προσέγγιση το εφάπαξ ξεπερνά τα 200.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο.
6. Παίρνουν δεύτερο εφάπαξ από το ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων.
7. Παίρνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο των Πολιτικών Υπαλλήλων.
8. Με τον διορισμό του ένας υπάλληλος της Βουλής έχει και πολλά προνόμια, που δεν έχει κανείς άλλος εργαζόμενος. Μέσα στο Κοινοβούλιο υπάρχει παιδικός σταθμός, όπου στέλνουν τα παιδιά τους δωρεάν, ενώ έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν το γυμναστήριο και το πάρκινγκ της Βουλής απεριόριστα.
9. Οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν όλες τις ευκολίες που παρέχει το λεγόμενο ΣΕΠΑ, του Συγκροτήματος Εξυπηρέτησης του Προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπως οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έτσι και οι εργαζόμενοι στη Βουλή μπορούν να ψωνίζουν σε πολυκαταστήματα του ΣΕΠΑ σε πολύ χαμηλές τιμές από αυτές που υπάρχουν στην αγορά.
10. Το πλέον όμως εξοργιστικό είναι παρακάτω. Μέσα στη Βουλή υπάρχουν αρκετοί χώροι που νοικιάζονται σε επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα μισθώματα που αποτελούν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο δεν πηγαίνουν στα ταμεία της Βουλής ή του ελληνικού κράτους, αλλά αντίθετα πηγαίνουν στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής προκειμένου εκείνοι μετά να παίρνουν εφάπαξ το οποίο υπολογίζεται σε δύο μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης. Ετσι το κυλικείο της Βουλής καταβάλει 24.000 ευρώ το χρόνο στο Ταμείο των υπαλλήλων, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας δίνει 312.000 ευρώ το χρόνο, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ δίνει 48 .000 ευρώ ετησίως και 48.000 ευρώ δίνει η Ολυμπιακή.
11. Σε κάθε τιμολόγιο που πληρώνει η Βουλή σε προμηθευτές τους επιβάλλει επιπλέον 7% υπέρ των υπαλλήλων της Βουλής.
12. Επαιρναν μετεκλογικό επίδομα ύψους 1.000 ευρώ, μόλις άνοιγε η Βουλή μετά τις εκλογές. Σάλος προκλήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου 2012 όταν ο μιας ημέρας Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας υπέγραψε το εκλογικό επίδομα, εν μέσω Μνημονίου!
Αυτή που την πλήρωσαν τελικά ήταν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες που έδωσαν το θέμα στη δημοσιότητα.
«Αλήτες δημοσιογράφοι, μας κάψατε» και «Και τώρα τι καταλάβατε; Καθάρισε ο τόπος;» έλεγαν στους δημοσιογράφους. Εξοργισμένοι οι υπάλληλοι της Βουλής κατηγορούσαν τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για «επιχείρηση στοχοποίησής» τους σχετικά με την αποκάλυψη του προκλητικού εκλογικού επιδόματος και τη συνακόλουθη απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη σχετική απόφαση.
Μάλιστα ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να κυνηγούν δημοσιογράφο τηλεοπτικού καναλιού στους διαδρόμους της Βουλής.