Στείλετε τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας στο: matsolanews@yahoo.gr

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ειδικό πρόγραμμα για τους ηλικιωμένους χρήστες υπολογιστών!


Στην Νέα Υόρκη ξεκίνησε ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα τεχνολογίας για τους ηλικιωμένους πολίτες.

Ένας δοκιμαστικό πρόγραμμα του κέντρο ηλικιωμένων της Νέας Υόρκης επιτρέπει στους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους, να χρησιμοποιούν την τεχνολογία κατά της κοινωνικής απομόνωσης και της κατάθλιψης.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω βίντεο ένας 87χρονος που συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό, δηλώνει οτι περίμενε να πεθάνει μέχρι που πήρε υπολογιστή και πλεόν του έδωσε μια νέα ανάσα ζωής.

Με τον ειδικά διαμορφωμένο Ηλεκτρονικό Υπολογιστή που τους παρέχεται από το πρόγραμμα, οι ηλικιωμένοι μπορούν με ένα κλικ να μπουν στο Youtube και να παρακολουθήσουν βίντεο, να ξεκινήσουν συζητήσεις μεταξύ τους και φυσικά να ενημερωθούν για όλες τις ειδήσεις μέσα από τον ειδικά διαμορφωμένο browser του υπολογιστή.



Τέλος αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστούν κάτι ή έχουν κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή τους, μπορούν πάλι με ένα απλό κλικ να επικοινωνήσουν με κάποιον ειδικό και να τους το λύσει από απόσταση άμεσα.

πηγή

Να κηρυχτεί ένοχος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος πρότεινε ο Εισαγγελέας




Την ενοχή του γνωστού ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου, που κατηγορείται για το «σκάνδαλο Αιξωνή», πρότεινε ο εισαγγελέας Κακουργημάτων Αθήνας, Π. Αθανασίου.
Στην αγόρευσή του ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε ότι από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκαν κατηγορίες της απάτης επί δικαστηρίω και της χρήσης πλαστού εγγράφου, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί «καταχραστών του Δημοσίου», που αποδίδονται στον Α. Λυκουρέζο.
Παράλληλα ο εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.
Η υπόθεση αφορά το σκάνδαλο καταπάτησης δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης, από δύο Κύπριους επιχειρηματίες – οι οποίοι έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 12 ετών ο καθένας – στην περιοχή Αιξωνή στη νοτιοανατολική Αττική.
Η έκταση αυτή είχε παραχωρηθεί παράνομα το 2002 με απόφαση της γνωστής από την εμπλοκή της στο παραδικαστικό κύκλωμα πρωτοδίκου Αντωνίας Ηλία, στους Κύπριους αγοραστές, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί εισαγγελική εγκύκλιος η οποία απαγόρευε οποιαδήποτε μεταγραφή συμβολαίου, αφού η έκταση ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι μαζί με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη 25 άτομα, (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, ιδιώτες), ενώ ο ίδιος στην απολογία του υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του.
πηγή: directnews.gr

"Σιγή Ασυρμάτου" για το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας;

των Νίκου Παπαχρήστου και Αντώνη Τριανταφύλλου
Σε «Σιγή Ασυρμάτου» φαίνεται να οδηγείται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος ύστερα από τις σημερινές δραματικές αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Συγκεκριμένα η ΔΙΣ αποφάσισε να θέσει υπό εκκαθάριση το Νομικό Πρόσωπο του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Εκκλησίας της Ελλάδος (θυγατρικό Ν.Π. της Ε.Ε.) που έχει στην ιδιοκτησία του τον Ρ/Σ, κάτι που αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα θα οδηγήσει στην ανεργία τους 34 δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονται στο εκκλησιαστικό Μέσο Ενημέρωσης. Έτσι, ύστερα από 20 και πλέον χρόνια στα ερτζιανά και μετά αλλεπάλληλους και μοιραίους ερασιτεχνισμούς από τους εκάστοτε διοικητές του Σταθμού – που στην συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν άσχετοι με την Ενημέρωση και τον χώρο των ΜΜΕ- η ραδιοφωνική φωνή της Κεντρικής Διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος ετοιμάζεται – εκτός απροόπτου- να σιωπήσει.  

Το μέλλον του Ραδιοφωνικού Σταθμού συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση της ΔΙΣ όπου εξετάστηκε η επικαιροποιημένη πρόταση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (που έχει την ευθύνη χρηματοδότησης του Ν.Π. του Ιδρύματος) για τον Προϋπολογισμό του Ραδιοφωνικού Σταθμού, για το 2012, που ήταν ένα εκατομμύριο ογδόντα χιλιάδες ευρώ (1,080.000) αντί του αρχικού Προϋπολογισμού που το ύψος του άγγιζε τα δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ευρώ (2,200.000 εκατ. ευρώ) και είχε απορριφθεί.

Πολλοί Ιεράρχες μέλη της ΔΙΣ αντέδρασαν με το σκεπτικό ότι «δεν είναι δυνατό να δαπανούνται ένα και δύο εκατομμύρια ευρώ για έναν σταθμό που η ακροαματικότητά του μετά βίας αγγίζει το 1%». Ένα άλλο ζήτημα που προβλημάτισε τους Μητροπολίτες ήταν ότι το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ε.Ε. παρουσιάζει έλλειμμα περίπου επτακόσιες ογδόντα χιλιάδες ευρώ (780.000). Παρόν στη συνεδρίαση της ΔΙΣ ήταν και ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αλέξανδρος Κατσιάρας, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου,  που ανέλαβε καθήκοντα το 2008.

Τελικά η ΔΙΣ αποφάσισε να τεθεί σε εκκαθάριση το Ν.Π. του Ιδρύματος και να ορισθούν εκκαθαριστές από την ΕΚΥΟ. Η εξέλιξη της υπόθεσης προκάλεσε την παρέμβαση της ΕΣHΕΑ και των συνεργαζόμενων Σωματείων των ΜΜΕ που απέστειλαν εκπροσώπους τους στο Συνοδικό Μέγαρο οι οποίοι συζήτησαν με τους εργαζόμενους ενώ ζήτησαν να ενημερωθούν από τον διευθυντή του Ρ/Σ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΔΙΣ εξετάσθηκαν πιθανά σενάρια για το μέλλον του Ραδιοφωνικού Σταθμού, η άδεια του οποίου ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ωστόσο οι Μητροπολίτες δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι Ιεράρχες προτείνουν την λειτουργία του Σταθμού σε εθελοντική βάση ενώ άλλοι φαίνεται να θεωρούν πως η καλύτερη λύση είναι να σταματήσει η λειτουργία του εφόσον επιβαρύνει οικονομικά την Εκκλησία. Βέβαια πολλοί Ιεράρχες δεν μπορούν να διανοηθούν ότι η Εκκλησία δεν θα έχει τη δική της φωνή στα ερτζιανά. Σε ό,τι αφορά την τύχη των 34 εργαζομένων του Ρ/Σ υπάρχουν εισηγήσεις να τους προταθεί η μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες της Εκκλησίας και με διαφορετικό καθεστώς. Εκτός και αν αποφασιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Ρ/Σ με άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την ώρα που συζητείται το μέλλον του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι περισσότερες Μητροπόλεις διαθέτουν τους δικούς τους – τοπικής εμβέλειας- εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.


πηγή

Μούγκα στα ΜΜΕ για την έκθεση του ΟΟΣΑ. Η πολιτική ελίτ απόλυτα υπεύθυνη



Τα λαλίστατα ΜΜΕ, έκαναν την «πάπια» και δεν είπαν λεπτομέρειες σχετικά με πραγματική ρίζα του κακού για τη χώρα μας, που επισημαίνει ο ΟΟΣΑ. Και γιατί αυτό; Μα για τον απλούστατο λόγο ότι στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, χαρακτηρίζει ανίκανη και αποτυχημένη την ελληνική πολιτική ελίτ στο σύνολό της.  Ο διεθνής οργανισμός διαπιστώνει ότι οι δομικές αδυναμίες και οι εγγενείς ανικανότητες των....
μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αποτελούν την τροχοπέδη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκαμψη.

«Η ελληνική διοίκηση δεν παράγει έργο και εξ αιτίας της αδυναμίας της αυτής να παράξει έργο δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές», λέει η επικεφαλής του Τομέα Αποτίμησης Κυβερνήσεων του ΟΟΣΑ, Κάρολιν Βάρλεϊ.

Αυτές ακριβώς τις διαπιστώσεις που αφορούν ευθέως την κληρονομική πολιτική ελίτ της χώρας μας, τις έκαναν γαργάρα τα καθεστωτικά ΜΜΕ, γιατί απλούστατα τα αφεντικά τους δεν θέλουν να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Μέγα σκάνδαλο και τα ΜΜΕ μούγγα: Μήνυση κατά Γερουλάνου και άλλων 7 Υπουργών για τη νομιμοποίηση των ιχθυοκαλλιεργειών της οικογενείας του!


 

Μέγα σκάνδαλο και κανένα ΜΜΕ δεν ασχολείται: Τη μέρα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Παπανδρέου, νομιμοποίησαν τις ιχθυοκαλλιέργειες της οικογένειας Γερουλάνου με υπογραφές Παπακ, Ραγκούση, Καστανίδη, Σηφουνάκη, Βενιζέλου, Mike, Σκανδαλίδη...
Όταν υπογράφουν 8 υπουργοί του ΠΑΣΟΚ την ίδια μέρα δεν είναι σκάνδαλο και δεν είναι οργανωμένο... κατά τ' άλλα όποιον ρωτήσεις στο πεζοδρόμιο θα σου πει ότι ο Ρουσόπουλος οργάνωσε το Βατοπαίδι και έβγαλε και λεφτά...

Μηνυτήρια αναφορά κατά των 8 υπουργών που θεσμοθέτησαν το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες κατέθεσε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών, Ελένη Ράικου, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή φορέων των περιοχών που θίγονται.

Οι μηνυτές, μεταξύ των οποίων και 5 δήμαρχοι καταγγέλλουν ότι συμφώνησαν στη χωροθέτηση ανήμερα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και παρ' ότι δεν υπάρχει η -υποχρεωτική εκ του νόμου - γνωμοδότηση του εθνικού συμβουλίου χωροταξίας.

Οι οκτώ Υπουργοί καταγγέλλονται από τους μηνυτές ότι βεβαίωσαν ψευδώς στην απόφαση ότι έλαβαν υπόψιν την υποχρεωτική εκ του νόμου γνωμοδότηση του εθνικού συμβουλίου χωροταξίας. Οι μηνυτές υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε ποτέ γνωμοδότηση.

Ειδικότερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, καταγγέλλεται από τους μηνυτές ότι παρανόμως συμμετείχε στη θεσμοθέτηση του χωροταξικού καθώς η οικογένειά του συνδέεται άμεσα με τον κλάδο.

Οι υπουργοί που συνυπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι οι: Περιβάλλοντος, Γιωργος Παπακωνσταντινου και ο αναπληρωτής υπουργός, Νικος Σηφουνάκης, Εσωτερικών Χαρης Καστανιδης, Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, Αναπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Υποδομών Γιάννης Ραγκουσης,
Αγροτικής Αναπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.

Μεταξύ των μηνυτών είναι οι δήμαρχοι Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Μεγαρέων, Σαλαμίνας, Ναυπλιέων και ο αντιδήμαρχος Λευκάδας.

dexiextrem.blogspot.com/ 

Οι γιατροί θα πληρώσουν απ' τη τσέπη τους το "φαγοπότι" στο Ιπποκράτειο


 

Το ποσό που πρέπει να επιστρέψουν στο ΕΣΥ; Δύο εκατομμύρια ευρώ...
Το "πάρτι" με τις προμήθειες ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών υλικών, στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως τελείωσε απότομα για τους γιατρούς που συμμετείχαν και μάλιστα, θα πρέπει τώρα να πληρώσουν οι ίδιοι τα σπασμένα.

Με απλά λόγια, οι γιατροί που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο, καλούνται να πληρώσουν τη ζημιά που προκάλεσαν στο Σύστημα Υγείας.

Θα πρέπει να δώσουν δύο εκατομμύρια από την τσέπη τους, μέσω εφορίας, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, έχει ήδη επιστραφεί ένα εκατομμύριο ευρώ στο νοσοκομείο, από τις εταιρείες ορθοπεδικού υλικού που ήταν στο "κόλπο".

Ο υπουργός είπε μάλιστα ότι ένας από τους γιατρούς της υπόθεσης, -ο οποίος έχει βγει στη σύνταξη- ήταν να γίνει επιθεωρητής υγείας, αλλά με εντολή του Υπουργού βγήκε εκτός διαδικασίας.

Πηγή: newsit.gr

Σημαντική πτώση των ποσοστών γεννήσεων στην Ευρώπη





Ογδόντα εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ στην Ευρώπη ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης. Μόνο το 2003, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην ΕΕ των 27 μειώθηκε σε 1,47 γεννήσεις ζώντων νεογνών ανά γυναίκα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από ευρωπαϊκή έκθεση, με θέμα "Η γονιμότητα έχει σημασία", η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση από τον καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Ταρλατζή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στην ανάπτυξη της υπογονιμότητας, πέραν από ιατρικούς λόγους, συντελεί και το φαινόμενο επιβράδυνσης της αναπαραγωγής, σημείωσε ο κ. Ταρλατζής. Δηλαδή, οι γυναίκες περιμένουν να φτάσουν σε μεγαλύτερη ηλικία για να αποκτήσουν παιδί και σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης μόνο το ένα τρίτο από τις γυναίκες άνω των 40 χρόνων θα μείνει έγκυος μετά από τρία χρόνια σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπογονιμότητας, σημαντικός είναι ο ρόλος της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Παραγωγής - MAR, όπου με τη βοήθειά της έχουν γεννηθεί 3,75 εκατ. μωρά σε χρονικό διάστημα 32 χρόνων, είπε ο καθηγητής.

Μιλώντας για την πρόσβαση των ζευγαριών στην Ελλάδα σε θεραπείες γονιμότητας και την επιτακτική ανάγκη για αντιμετώπιση της γονιμότητας ως ιατρική και κοινωνική προτεραιότητα, ο κ. Ταρλατζής είπε, ότι "όσο περνά ο καιρός, το κράτος, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, δείχνει να έχει τη διάθεση να ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε να κάνει τη θεραπεία αυτή λίγο πιο προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια" και εξέφρασε την ελπίδα στο μέλλον οι παρεμβάσεις αυτές να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και ως προς το ύψος της χρηματικής κάλυψης, αλλά και ως προς τον αριθμό των προσπαθειών, έτσι ώστε να καλυφθεί απολύτως η έννοια της προσβασιμότητας της θεραπείας σε όλους.

"Η ανάπτυξη της γονιμότητας δεν έρχεται να δώσει λύση μόνο σε δημογραφικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά κυρίως να δώσει χαρά και να στηρίξει τη δομή και επέκταση μιας οικογένειας, με άμεσο αντίκτυπο την ύπαρξη μιας υγιούς κοινωνίας", κατέληξε ο καθηγητής.

Οι νέες κλίμακες του Φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2012



Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Πενταπλή επιβάρυνση από φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά έρχεται το 2012 για περίπου 3,7 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους, με τους έχοντες παιδιά να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω της δραστικής μείωσης του αφορολογήτου. Η...
κατακόρυφη πτώση του αφορολόγητου ορίου (σ.σ. η πρώτη τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο) στα 5.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ που ξεκίνησε στις αρχές του 2011, και η επιβολή της έκτακτης εισφοράς προκαλούν σημαντικές απώλειες σε μισθούς και συντάξεις, που ξεπερνούν ακόμα και τα 1.000 ― για μεσαία εισοδήματα, καθώς:

* Από τον Ιανουάριο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ή από αυτό το μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα υποστούν την αυξημένη παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, ενώ με την εκκαθάριση της δήλωσης εισοδήματος την άνοιξη του επόμενου έτους θα τους παρακρατηθεί και η διαφορά των 300 ευρώ από τη δεύτερη μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ που έγινε προ τριμήνου.

* Από τον Ιανουάριο ξεκινάει και η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς που αναλογεί στα εισοδήματα που αποκτώνται το 2012. Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά που αναλογεί στο αποκτηθέν εισόδημα του 2011, ενώ μέχρι και τον Φεβρουάριο θα εξοφλείται η έκτακτη εισφορά που αναλογεί στο εισόδημα που αποκτήθηκε το 2010.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, καθορίζεται η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και συγκεκριμένα:

1 Με μειωμένο αφορολόγητο 5.000 ευρώ θα παρακρατείται ο φόρος εισοδήματος σε μισθωτούς και συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2012.

2 Αν υπάρχουν προστατευόμενα παιδιά, το αφορολόγητο προσαυξάνει κατά 2.000 ευρώ ή στα 7.000 ευρώ για όποιον έχει 1 παιδί, κατά 4.000 ευρώ ή στα 9.000 ευρώ με 2 παιδιά και κατά 7.000 ευρώ ή στα 12.000 ευρώ με 3 παιδιά με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

3 Το αφορολόγητο είναι αυξημένο στα 9.000 ευρώ για νέους μέχρι 30 ετών (όσοι γεννήθηκαν από 1ης/1/1982 και μετά), συνταξιούχους άνω των 65 ετών (να έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/1946), άτομα με ειδικές ανάγκες και συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Απαραίτητη προϋπόθεση, το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, να μην ξεπερνάει τα 9.000 ευρώ. Αν το συνολικό εισόδημα είναι πάνω από 9.000 ευρώ, τότε το ποσό του φόρου που προκύπτει βάσει κλίμακας περιορίζεται ώστε το τελικό συνολικό καθαρό εισόδημα μετά την αφαίρεση του φόρου να μην είναι χαμηλότερο από 9.000 ευρώ.

4 Το αφορολόγητο όριο αυξάνει επιπλέον κατά 2.000 ευρώ ως δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά για το φορολογούμενο ή για καθένα από τα πρόσωπα που τον βαρύνουν, εφόσον είναι άτομα με ειδικές ανάγκες (αναπηρία 67% και πάνω από νοητική καθυστέρηση, φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση, είναι τυφλοί, νεφροπαθείς κ.λπ.). Συνεπώς, προκειμένου για τον υπολογισμό του φόρου που πρέπει να παρακρατείται από 1ης/1/2012 το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας για τις ακόλουθες περιπτώσεις διαμορφώνεται ως εξής:

Δηλαδή, το αφορολόγητο ορίζεται στις 11.000 ευρώ για άτομα με ειδικές ανάγκες, συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες και για νέους μέχρι 30 ετών που τους βαρύνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και στις 7.000 ευρώ για άτομα άνω 30 ετών και μέχρι 65 ετών που τους βαραίνουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Και στην περίπτωση αυτή αν υπάρχουν παιδιά έχουν επιπλέον προσαύξηση αφορολογήτου κατά 2.000 ευρώ με 1 παιδί, 4.000 ευρώ με 2 παιδιά και 7.000 ευρώ με 3 παιδιά, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Το ποσό προσαύξησης του αφορολογήτου μειώνει ανάλογα το ποσό του δεύτερου ή του τρίτου και όποιου επόμενου κλιμακίου απαιτείται.


5 Το φορολογούμενο βαραίνουν ανήλικα άγαμα παιδιά, ενήλικα άγαμα παιδιά μέχρι 25 ετών που σπουδάζουν, ενήλικα άγαμα και άνεργα (εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ) παιδιά κατά 2 χρόνια μετά το σχολείο ή τις σπουδές, άγαμα παιδιά που είναι φαντάροι, άγαμα ή διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας παιδιά με αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση.

Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην έχουν ετήσιο φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο εισόδημα πάνω από 2.900 ευρώ ή 6.000 ευρώ (δεν συνυπολογίζονται εξωιδρυματικό επίδομα, προνοιακά επιδόματα κ.λπ.) στην περίπτωση αναπήρων.

6 Το αφορολόγητο των παιδιών ή το επιπλέον σε περίπτωση αναπηρίας προσαυξάνει μόνο αν υποβληθεί δήλωση οικογενειακής κατάστασης ή αποδεικτικό κατάστασης (γνωμάτευση οικείας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής ή εγγραφή στο γενικό μητρώο τυφλών κ.λπ.) στον εργοδότη κατά τον Ιανουάριο.

Ολες οι αμοιβές

7 Στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα συνυπολογίζονται κάθε είδους αμοιβές, όπως υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυχτερινή ή Κυριακών ή αργιών, επίδομα ισολογισμού κ.λπ. Τυχόν έκτακτο εφάπαξ, πριμ παραγωγικότητας, αναδρομικά προηγούμενων μηνών του ίδιου έτους κ.λπ. δεν συναθροίζονται με τις μηνιαίες αποδοχές, αλλά με το συνολικό ετήσιο εισόδημα και ο τυχόν επιπλέον φόρος που προκύπτει παρακρατείται το μήνα που καταβλήθηκε το ποσό.

8 Ο υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης γίνεται με βάση 14 μισθούς στην περίπτωση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και με 12 μισθούς για τους δημοσίους υπαλλήλους.

9 Το ποσό φόρου μειώνεται 1,5%, ως έκπτωση λόγω προκαταβολής, και το υπόλοιπο αποτελεί το φόρο που παρακρατείται σε ετήσια βάση.

10 Με συντελεστή 3% υπολογίζεται ο παρακρατούμενος φόρος σε αμειβόμενους με ημερομίσθιο άνω των 24 ευρώ και σχέση εργασία ορισμένου χρόνου.

11 Με συντελεστή 20% παρακρατείται ο φόρος επί των καθαρών αμοιβών από υπερωριακή εργασία, επιχορηγήσεις, επιδόματα και κάθε άλλου είδους πρόσθετες αμοιβές ή παροχές, που καταβάλλονται τακτικά ή έκτακτα και δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές αποδοχές κι εφόσον αυτές θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.

12 Με συντελεστή 10% θα παρακρατούν το φόρο οι εργοδότες -πλην αυτού που καταβάλλει τις μεγαλύτερες αποδοχές- σε ωρομίσθιους καθηγητές που απασχολούνται ταυτόχρονα σε πολλούς εργοδότες, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, όπως καθηγητές σε φροντιστήρια.

13 Με συντελεστή 20% παρακρατείται ο φόρος σε εισοδήματα που καταβάλλονται αναδρομικά.

Φόρος επικουρικών

14 Με συντελεστές 5%-15% παρακρατείται ο φόρος σε επικουρικές συντάξεις, βοηθήματα κ.λπ. που καταβάλλονται από ταμεία επικουρικά, μετοχικά, αρωγής ή αλληλοβοήθειας. Σε εισόδημα μέχρι 2.500 ευρώ ο συντελεστής είναι 5%, από 2.501 ευρώ μέχρι 4.500 ευρώ είναι 10% και 15% για καθαρό ποσό παροχής άνω των 4.500 ευρώ.

15 Δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την παρακράτηση η μείωση φόρου για μισθωτούς που κατοικούν τουλάχιστον 9 μήνες σε παραμεθόριες περιοχές.

16 Σε πολλαπλή απασχόληση ο εργαζόμενος με δήλωσή του στους εργοδότες στους οποίους απασχολείται πρέπει να επιλέγει την κύρια απασχόλησή του με κριτήριο το μεγαλύτερο ποσό αποδοχών και ο φόρος θα παρακρατείται βάσει κλίμακας. Οι εργοδότες με τις μικρότερες αποδοχές θα παρακρατούν φόρο με συντελεστή 20%.

17 Απαλλάσσονται του φόρου μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, σε ποσοστό άνω του 80%.

18 Δεν παρακρατείται φόρος στο επιπλέον ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που αποκτάται από απασχολούμενους στην επιχείρηση, όπως παροχή κατοικίας σε στελέχη και υπαλλήλους, παροχή αυτοκινήτου σε στελέχη κ.λπ.

ΣΥΡΙΑ –ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Να αποφεύγουν τα ταξίδια τους ,προειδοποίησε το ΥΠΕΞ



ΣΥΡΙΑ –ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣΣυνέχεια στις συγκρούσεις στην Συρία…
Έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τους πιο σημαντικούς πετρελαιαγωγούς της χώρας με κατάληξη η διοίκησης του Μπασαρ αλ Ασαντ να εκτοξεύσει κατηγορίες κατά των αντιπολιτευομένων.Επτά θύματαείναι οι απώλειες από τις συγκρούσεις στην πόλη της Χομς ανάμεσα στους διαδηλωτές και στους άνδρες του Συριακού στρατού.Το μέτωπο των αντιπολιτευομένων στην Συρία προετοιμάζονται για μέγα διαδηλώσεις που θα ακολουθήσουν μόλις μετά από την προσευχή της Παρασκευής , σήμερα.


Έκλυση απευθύνουν οι αντικαθεστωτικοί για την μεγαλύτερη διαδήλωση που την ονόμασαν «Τιμή» την οποία θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή .

« Θα άρουμε όλες τις κυρώσεις που επιβάλλονται στην Συρία» εκτίμησε στις δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αραμπι εάν βέβαια η διοίκησης της Δαμασκού υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο αναφορικά με την αποστολή των ξένων παρατηρητών στην χώρα.

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ στις δηλώσεις του τόνισε ότι. Όπως οι υπόλοιποι ηγέτες των πιεστικών καθεστώτων έτσι και ο Ασαντ θα κατηγορηθεί για τα πταίσματα που διέπραξε κατά του Συριακού λαού.

Εντωμεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε για άλλη μια φορά την προειδοποίηση της στους τούρκους πολίτες « ένα δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη» να μην ταξιδεύσουν στην Συρία.



ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


 

Συνήγορος της πολιτικής αγωγής ένα πρόσωπο που έχει σήμερα σημαίνοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Είναι ο...
πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Η φράση της εβδομάδας: Πράσινα άλογα


Τί Πράσσειν Άλογα και Πράσινα Άλογα μου λες τώρα;

Προστέθηκε από

γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
 Ένας από τους πιο συχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν, προέλευση της γνωστής φράσης “πράσινα άλογα”. Οι υποστηρικτές της αρχαιοελληνικής καταγωγής της λέξης θεωρούν, λανθασμένα κατά την άποψη μας, ότι προέρχεται από το “πράσσειν άλογα” [< το να πράττει, να ενεργεί κάποιος δίχως λογική (ά-λογα)]. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει και γιατί δεν τεκμηριώνεται από τις γραπτές μαρτυρίες, αλλά και γιατί η φράση πράσινα άλογα χρησιμοποιείται (με την έννοια του παράλογου) στις λαϊκές παραδόσεις όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας, καθώς και της Ρουμανίας πράγμα το οποίο δηλώνει ότι το “πράσινα άλογα” ήταν μια αποδεκτή μεταφορά στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.
Το αδόκιμο “πράσσειν άλογα”
Το πράσινα άλογα [ετυμ.: πράσινο < εκ του πράσου, αυτός που έχει το χρώμα του πράσου + άλογο < (η αρχική σημασία της: παράλογο, το μη έχον λογική < α- στερητ .+ λόγος). Η λ. άλογον χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη στρατιωτική γλώσσα ως μέρος της φράσης : άλογον ζώον, για να διακρίνει τα ζώα (άλογα) από τους στρατιώτες (έλλογα)]. Αν αναζητήσουμε τη φράση “πράσσειν άλογα” στα αρχαία κείμενα μόνο σε δύο περιπτώσεις, κατά τον Νίκο Σαραντάκο, θα συναντήσουμε το “άλογα” δίπλα στο “πράττω” αλλά ποτέ με τη σημασία μιας παροιμιώδους φράσης, η οποία υποδεικνύει κάτι το ψευδές ή αδύνατον να συμβεί: “Ο Ιουστίνος στην απολογία του έχει τα «ἀλόγως πραττόμενα», ενώ ο Δαμασκηνός γράφει «ἵνα μὴ ἀσχημονῶμεν τὰ τῶν ἀλόγων πράσσοντες͵ ἀλλ’ ἐπέχωμεν λόγῳ τὰς ὁρμὰς τῆς φύσεως».
Και η διεθνής φράση “πράσινα άλογα”
Αντίθετα πολλές είναι οι περιπτώσεις, στην Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία όπου χρησιμοποιούνται “τα τετράποδα πράσινα ζώα” για να δηλώσουν κάτι το αδύνατον ή το ανύπαρκτο:
1. Η παροιμία “πράσινο άλογο ζητά” αναφέρεται στο λεξικό του Ν. Πολίτη στο λήμμα “άλογο”. Επίσης στο λήμμα “Γιάννης” του ίδιου λεξικού βρίσκουμε και την παροιμία: «Είδες πράσινο άλογο; Είδες Γιάννη φρόνιμο;»
2. “Πράσινο άλογο” ήταν το παρατσούκλι του Παναγιώτη Νικούσιου Μαμωνά (1613- 1673), ο πρώτος Έλληνας Μεγάλος Δραγουμάνος της Υψηλής Πύλης.
3. Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη (στο άνοιγμα των σφραγίδων, 6, 7-8,): “και ιδού ίππος χλωρός και καθήμενος επάνω αυτού, όνομα ο Θάνατος και Αδης ηκολούθησε μετ’ αυτού”. Ο “χλωρός ίππος” μεταφράζεται ως “προασινοκίτρινος”. Όμως στις πρώτες Ιταλικές μεταφράσεις της Αποκάλυψης μεταφράστηκε ως “πρασινωπός” (…mi apparve un cavallo verdastro…), ενώ διορθώθηκε στις επόμενες ως “πρασινοκίτρινο” (…ecco un cavallo giallastro…)
4. Ίσως αυτή η, λανθασμένη, μετάφραση δημιούργησε τις μυθικές δοξασίες στη Σαρδηνία της Ιταλίας για τα πράσινα άλογα (cavalli verdi στην περιοχή της Villanova Monteleone, Sassari). Σχετικό βιβλίο έγραψε η Maria MarrosuI “cavalli verdi: tradizioni equestri nella narrativa popolare della Sardegna”, editrice Democratica Sarda, 1992 – 262 σελίδες, καθώς και η ποιητική συλλογή του Carlo Martini “Il cavallo verde”, U. Mursia , Milano, 1965. Eίναι αξιοπρόσεκτο ότι το πράσινο άλογο εμφανίζεται στην κινημ. ταινία “la vita è bella” του Roberto Benigni. Είναι, επίσης, αγαπημένο θέμα του ζωγράφου Walter Bortolossi. Το “cavallo verde”  αναφέρεται, συχνά, σε παροιμιακές εκφράσεις των Ιταλών πάντα με τη σημασία του ψέματος ή του απραγματοποίητου
5. Με την ίδια σημασία ο Ν. Πολίτης αναφέρει και τη ρουμάνικη παροιμία: “a umbla dupa cai verdji .μτφ.: τριγυρνά για πράσινα άλογα).
6. Για να μην παραλείψουμε καμία ερμηνεία είναι καλό να συμπεριλάβουμε και την άποψη του Τάκη Νατσούλη, (“λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις” εκδ. Σμυρνιωτάκη, σελ. 440/ 441): “επί Γεωργίου Α’ κάποιοι προσπάθησαν να πουλήσουν ψωριασμένα άλογα, το οποία πρωτύτερα, για να τα θεραπεύσουν, είχαν αλείψει με πράσινη αλοιφή. Μάλιστα, κάποια από αυτά κατάφεραν να τα ακριβοπουλήσουν, παρουσιάζοντας τα ως ειδική ράτσα”

πηγή

ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ


Καλημέρα.
 
Πολύ καλά καταλάβατε, προσπαθώ να σας ξυπνήσω τον ευαίσθητο εαυτό σας. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!!
 
Σίγουρα όλοι μπορούμε, λίγο ή πολύ. Υπάρχουν πράγματα που ζητάνε και κοστίζουν 1 €.
 
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ, είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε ως εργαζόμενοι / συνεργαζόμενοι με την Εταιρεία, είτε… είτε… είτε…. Αρκεί να θέλουμε.
 
Η MP3 και οι άνθρωποι της, θα μαζέψουν ότι περισσότερο από αυτά που ζητάνε (και ότι θεωρούμε ότι μπορεί να τους βοηθήσει) και θα το στείλουμε.
 
Όποιος θέλει να συμμετέχει σε αυτήν την ενέργεια: Μαρίλια Πέτρου 21 10 10 7000.
 
Σας ευχαριστώ
 
Ηλίας Μπέλος
 
 
ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
 
ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ
 
 
Α/Α

 

Όνομα

 

Ηλικία

 

Νο Παπουτσιού

1.

Πέτρος

20 μηνών

No 21

2.

Βιβή

3,5 ετών

No 25

3.

Χάρης

2 ετών

No 23

4.

Νίκος

12 μηνών

Νο 20

5.

Ραφαήλ

1,5 ετών
No 19
6.

Παναγιώτης

1,5 ετών

No 20

7.

Έλλη

2 ετών

No 22

8.

άρρεν

4 μηνών
 
9.

Νίκος

12 μηνών
Νο 18
10.

Μυρτώ

2 ετών
No 21
11.

Αναστασία

2 ετών
No 22
12.
Γιώργος
8,5 ετών

Νο 36

13.

Σήφης

6 ετών

Νο 30

14.

Βαγγέλης

7 ετών

Νο 31

15.

Αποστόλης

4,5 ετών

Νο 24

16.

Αλεξάνδρα

9 ετών

Νο 29-30

17.

Χριστίνα

5,5 ετών

Νο 24

18.

Σωτήρης

5,5 ετών

Νο 30-31

19.

Νικόλαος

3 ετών

Νο 23

20.

Ρεβέκκα

2 ετών

Νο 23

21.

Αντώνης

2,5 ετών

Νο 23

22.

Αλέξανδρος

12 ετών

Νο 41

23.

Γιάννης

10 μηνών

 

24.

’ρρεν

11 μηνών

 

25.

Ανδριάννα

11 μηνών

 

26.

Στέλλα-Ρόζα

7 μηνών

 

27.

Ηλίας

11 μηνών

 

28.

Νάντια

9 μηνών

 

29.

Μαρίνος

9 μηνών

 

30.

άρρεν

5 μηνών

 

31.

άρρεν

7 μηνών

 

32.

άρρεν

4 μηνών

 

33.

άρρεν

4 μηνών

 

34.